Конопено олио за перфектен метаболизъм на организма


Конопено олио / петък, ноември 6th, 2015

Защо конопеното олио е най-естественият избор в здравословното хранене?

За перфектния метаболизъм на есенциални мастни киселини е препоръчителна консумацията им в балансирано съотношение от един източник – конопеното олио. Благодарение на високото им съдържание в него, за тяхното набавяне в организма са достатъчни две супени лъжици дневен прием на конопено олио.

Допълнителното набавяне на ненаситени мастни киселини в организма като омега 3 (например, под формата на рибено масло или консумацията на риба) е възможно, но това би означавало почти ежедневна консумация на морски студеноводни риби или редовна употреба на хранителни добавки, като рибено масло.

За сравнение: 100 грама сьомга съдържа 1,8 грама омега 3, в същото количество риба тон се съдържа 0,7 грама омега 3, но една супена лъжица конопено олио съдържа 2,5 грама омега 3 мастни киселини. Още повече, че с редовната консумация на рибени продукти организмът ни е изложен на потенциално замърсяване с тежки метали, като например живак. Много по-лесно е да се включи конопеното олио в дневния хранителен режим, а в днешните обстоятелства то е най-естественият избор.

Добри източници на омега 3 съдържа и лененото масло, но поради много ниската си стабилност  ненаситените мастни киселини в него бързо се разграждат, дори олиото се съхранява и в хладилник. Истинският живот на лененото масло при съхранение до 6 °C от момента на производство е много кратък – някои източници сочат приблизително 1 месец, а консумацията му след този срок може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Деградацията се отразява с горчив вкус на маслото.

Лененото масло е здравословно благодарение и на съдържанието на редки лигнани, които се срещат в семената на лена, но в маслото достигат едва 1-2% от количеството им. Производителите избягват да ги добавят обратно в маслото, поради увеличаване на риска от бързото му окисляване. За да се консумира лененото масло в ежедневното хранене, то трябва да е прясно изцедено или да се използва прясно смляно ленено семе.

Маслиновото олио (екстра върджин – студено пресовано) като цяло се счита за много здравословно и е част от средиземноморското хранене. То е особено богато на мононенаситени омега 9 мастни киселини. Полиненаситените мастни киселини омега 6 и омега 3 са само 10%, затова небалансираното им съотношение 10:1 не е от съществено значение.

В Средиземно море зехтинът се консумира заедно с изобилните източници на омега 3 (като риба и други морски дарове), съответно съотношението на омега 6 и омега 3 се изравнява, затова олиото се определя като много здравословно и полезно. Зехтинът превъзхожда слънчогледовото олио в кухнята с високото си съдържание на омега 9 и силната устойчивост при високи температури.

Сравнителна таблица (взета от http://www.veggieomega3.co.uk/omegas.php):

конопено олио

Превод:
Hemp seed oil – конопено олио
Rapeseed oil – рапично олио
Flaxseed oil – ленено олио
Olive oil – маслиново олио
Sunflower oil – слънчогледово олио
Corn oil – царевично олио
Sesame oil – сусамово олио
Palm oil – палмово олио
Coconut oil – кокосово олио
Evening Primrose oil – олио от вечерна иглика

(ALA) Alpha-linolenic acid – алфа-линоленовата киселина е „майка“ на омега 3 мастните киселини.
(LA) Linoleic acid – линоловата киселина е полиненаситена омега-6 мастна киселина.
(SDA) Stearidonic acid – стеаридонова киселина.
(GLA) Gamma Linolenic аcid – гама-линоленова киселина.

Качествено приготвено конопено олио можете да купите от Аптека Берова в град Ямбол или да го поръчате с наложен платеж от уеб сайта на аптеката http://www.berova.bg/.

Вашият коментар

Съобразно GDPR, имейл полето и записването на вашето IP са деактивирани.

Без спам, моля.